Tuki mieheltä miehelle auttaa erossa

2.11.2018

Kriisikeskus Ankkurpaikk’, Valtakatu 13, Rauma

Ero on merkittävä tunne-elämän kriisi, joka koettelee erityisesti miehiä. Parisuhteesta irtautumisessa mies jää tunteineen usein yksin. Kun miehet saavat enemmän tukea, siitä hyötyy myös perheen lapset ja muu lähipiiri.

Miehen on vaikea puhua erostaan ystäville, työkavereille ja jopa omille vanhemmille tai sisaruksille, korostaa Miessakit ry:n vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko. Erossa tunteet on tärkeä purkaa turvallisesti, puhumalla. Muussa tapauksessa patoutuneet tunteet saattavat purkautua hallitsemattomasti, negatiivisen toiminnan kautta.

Erosta selvitäkseen mies tarvitsee tukea

Valtakunnallisesti toimiva Miessakit ry toimii päivittäin miesten asialla. Erosta Elossa -toiminta koostuu muun muassa vertaistukitoiminnasta. Vilkon mukaan vertaistuki auttaa erokriisissä miestä huomaamaan, ettei ole yksin tilanteensa kanssa, vaan hänellä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan muiden miesten kanssa.

Vertaistuki auttaa asettamaan oman tilanteensa oikeisiin mittasuhteisiin, se vähentää yksinäisyyden tunnetta, ahdistusta ja masennusta. Se tarjoaa myös mahdollisuuden oppia puhumaan ja sanoittamaan tunteitaan. Vertaistuen parissa on mahdollisuus olla ”yksi tyrmätyistä” muiden kanssa.

– Kun mieltä vaivaavat lukuisat kysymykset, jotka heräävät parisuhteen uhatessa päättyä, varsinaisessa eroprosessia ja ajassa eron jälkeen, on vertaistuen tarve ilmeinen. Mies kyllä puhuu ja turvautuu mielellään toiseen mieheen, jos hän voi luottaa siihen, että häntä kuullaan ja ymmärretään, vahvistaa erotyöntekijä Kari Vilkko.

Kaveriksi eronneelle miehelle?

Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen Rauman seudun mielenterveysseurasta on vaikuttunut Miessakit ry:n toiminnasta. – He tuovat konkreettisesti esille sen, että tavallinen eron kokenut mies voi olla tueksi toiselle miehelle ja se riittää.

Arjen auttamistilanteissa on huomattu, että miehet jäävät etenkin erotilanteessa yksin. Miesten väliselle vertaistuelle on todella tilausta ja siksi tarjolla on nyt mahdollisuus käynnistää eroon liittyvää mieheltä miehelle -vertaistukea Rauman seudulla.

Uudenlaiseen tukitoimintaan mukaan lähteviltä miehiltä tarvitaan vain omakohtainen erokokemus ja siitä selviäminen sekä halu auttaa toista miestä antamalla aikaa ja sydäntään. Koulutuksen ja ammattilaisten tuen tarjoaa Rauman seudun mielenterveysseura. Vertaistuessa miehet voivat auttaa toisiaan hyvin tavallisilla keinoilla, kuten kuuntelemalla toista miestä.

Erotyöntekijät vieraana

Miesnäkökulmasta erossa keskustellaan isänpäivän kynnyksellä, kun Miessakit ry:n erotyöntekijät Kari Vilkko ja Tomi-Pekka Liias saapuvat Raumalle. Mukana ovat myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Rauman yhdistys ja Kriisikeskuksen väki. Kaikille miehille ja muille kiinnostuneille avoin tilaisuus alkaa tiistaina 6.11.2018 klo 18.00.

– Toivottavasti miehet uskaltautuvat paikalle pohtimaan kahvin äärellä, kuka auttaa ja mistä saa helpotusta eron turbulenssissa. Tärkeää on huomata, että vaikka erossa tehdään tunnetasolla työtä puolisosta irtautumiseksi, kompromissien keskellä on tärkeää löytää omat tavat säilyttää oma minuus, isyys ja tunneside lapsiin, tiivistää Eskelinen.

Jos olet kiinnostunut vertaistuesta, mutta et nyt pääse mukaan, niin lähetä yhteystietosi: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai 02 8378 5600. Otamme sinuun yhteyttä.

”Isyys eron edessä – Tukea mieheltä miehelle”

Avoin tilaisuus kaikille miehille ja muille asiasta kiinnostuneille
Aika: ti 6.11.18 klo 18.00
Paikka: Kriisikeskus Ankkurpaikk’, Valtakatu 13, Rauma

Lisätietoja

Vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko, Miessakit ry 044 751 1341, kari.vilkko@miessakit.fi
Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen, Rauman seudun mielenterveysseura 050 559 0012, tuija.eskelinen@raumankriisikeskus.fi